Saturday, January 24, 2009

Pendudukan Yahudi di Pulau Pinang : Generasi muda leka sejarah?

By : Ariel Scheib
Terjemahan Oleh : tahassan


In 1895, the first Jew, Ezekiel Menassah emigrated from Baghdad and settled in Penang, Malaysia. For more than 30 years, Menassah remained the only Jew in to the country, continuing to observe Jewish holidays and keep kashrut. Following World War I, more Jews began to settle in Malaysia. Then during World War II, the Jewish community was evacuated to Singapore. By 1963, only 20 Jewish families remained in Malaysia.

Pada tahun 1895, orang pertama Yahudi, Yehezkiel Menassah telah berhijrah dari Baghdad dan terus menetap di Penang, Malaysia. Selama lebih dari 30 tahun, Menassah adalah satu-satunya orang Yahudi yang terdapat di negeri ini, di samping beliau terus mengamati dan memelihara hari-hari kebesaran Yahudi serta sistem peraturan pemakanan Yahudi yang dikenali sebagai Kosher (makanan halal versi Yahudi). Setelah tamat Perang Dunia 1, lebih ramai orang Yahudi mulai menetap di Malaysia. Kemudian semasa Perang Dunia II meletus, komuniti puak Yahudi tersebut telah berpindah ke Singapura. Hingga ke tahun 1963, hanya 20 keluarga Yahudi sahaja yang menetap di Malaysia.

Today, approximately 100 Jews reside in Malaysia. On the island of Penang there is a tiny congregation and a cemetery in George Town in Jewish Street (Jalan Yahudi). The Jewish cemetery in Penang is considered to be the oldest single cemetery in the country. The oldest legible gravestone in the cemetery dates to 1805 and the latest to 1976. The cemetery also includes the grave of a Jewish British officer killed during World War II. Most of the Jews living in Malaysia are refugees from Russia.

Hari ini, sekitar 100 orang Yahudi berada di Malaysia. Di Pulau Penang, masih lagi terdapat sekumpulan kecil kelompok Yahudi dan tanah perkuburan mereka di George Town di kawasan persimpangan Yahudi Street (Jalan Yahudi). Kawasan perkuburan orang Yahudi di Penang adalah dianggap paling tertua di pusara negara ini. Kedapatan ukiran pada batu nisan yang tertua di pusara tersebut bertarikh pada tahun 1805 dan yang terakhir pada tahun 1976. Terdapat juga di kawasan perkuburan tersebut kubur seorang pegawai Inggeris Yahudi yang dibunuh semasa Perang Dunia II. Sebahagian besar orang Yahudi yang menetap di Malaysia adalah pelarian dari Rusia.













Talian serta alamat mereka di Malaysia :

Congregation
28 Nagore Road
Penang

The Jewish Cemetery, Penang Neighborhood: Georgetown
Tel: +60 4 261 6663
(Penang Tourist Centre)
Address: Jalan Zainal Abidin
Penang MY, 10400

Mr. Gary Braut
Precision Bearing
17502 Jalam 4 Taman Selayang Baru
Industrial Area Kuala Lumpur 68100 Malaysia
Tel: 603-6138-6200
Fax: 603-6138-6206
email: pirkei@pc.jaring.my

Sumber : http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/vjw/malaysia.html


Pic Kuil Yahudi, Penang



`Wallahu A'lam`

4 ulasan:

Aisya Humaira said...

Assalamu'alaikum WBT...

Pendedahan artikel yang baik. Mabruq! Bila bercerita tentang Penang dan Yahudi, saya teringatkan cerita pensyarah saya tentang 'Mr Honda' 1915-1995. Kini bergelar Tan Sri Dato Loh Boon Siew.

Berhijrah di Tanah Melayu tanpa celik huruf, sekejap sahaja Penang ditawan oleh beliau. Sedikit demi sedikit kekayaan Penang dikuasainya.

Inilah kelalaian orang kita. Saya pun hairan kenapa bangsa asing selalu 'berjaga' dan 'berjaga-jaga', tetapi bangsa kita sendiri sering 'tertidur' dan 'suka tidur'. Mereka lebih selesa bersikap terlupa sejarah dan tak mengapa.

Iktibarkah keruntuhan orang-orang Arab ditangan ketenteraan Israel? Kemenangan Israel dalam sengketanya melawan negara-negara Arab adalah dek kerana kesukaan bangsa Arab ini yang leka hanya kerana 'tidur'.

Fikirkan asing, fikirkan Yahudi~

ابن حسن الأزهري said...

Ya, saya setuju.

Suhaimi said...

salam,kena ingat juga, org2 arab juga suka berkelahi. dan skrg kita juga seperti mereka.

ابن حسن الأزهري said...

Ya, org2 arab mmg suka dan cepat berkelahi. Tp, mereka cepat berbaik. Tidak sampai bbrp minit mrk berpelukan dan berkata2 baik. Berbeza dgn perkelahian org melayu yg kuat berdengki bahkan sehingga menyihir org lain.