Thursday, November 5, 2009

:: Sanggahan terhadap: "Tauliah, isu lapuk diwarisi penjajah oleh Mufti Perlis" ::

Mukaddimah

Untuk entri kali ini, merujuk kepada arkib laman web online Utusan Malaysia pada 03/11/2009, mufti Perlis Dr. Juanda Jaya berpendapat bahawa pemberian tauliah untuk mengajar agama adalah isu lapuk yang diwarisi sejak zaman penjajah. Perkara ini bertentangan dengan peruntukan Enakmen Jenayah Dalam Syarak Negeri Perlis 1991. Seharusnya beliau perlu merujuk terlebih dahulu enakmen yang ada sebelum mengeluarkan pandangan yang membelakangi undang-undang yang telah disepakati oleh majlis raja-raja. Perkara ini bukanlah perkara baru, tetapi enakmen ini telah ditetapkan sebelum kehadiran Dr. Asri sebagai mufti Perlis pada 1 November 2006 (secara pinjaman).

Sila layari: http://ms.wikipedia.org/wiki/Mohd_Asri_Zainul_Abidin

Begitu juga, enakmen ini diputuskan sewaktu beliau (Dr. Asri) masih lagi belajar di Jordan. Sila lihat tarikh yang tercatat di sijilnya, (22/1/1995).

Sila layari: http://2.bp.blogspot.com/_8bofOCqZIMc/SvG_tcD9KkI/AAAAAAAABMU/cC2exJaZ7HY/s1600-h/sijil_drmaza+1.jpg

atau

http://al-hanief.blogspot.com/2009/11/sijil-dr-asri-abdul-talibtulen-atau.html


Penjelasan

Keterangan Dr. Juanda Jaya seperti yang terkandung di dalam arkib online akhbar Utusan Malaysia;

DALAM NEGERI

ARKIB : 03/11/2009


Tauliah isu lapuk diwarisi penjajah - Mufti Perlis

KUALA LUMPUR 2 Nov. - Isu tauliah mengajar agama adalah isu lapuk yang diwarisi sejak zaman penjajah, kata Mufti Perlis, Dr. Juanda Jaya.

Menurutnya, ia peraturan yang bersifat dua mata yang boleh 'membunuh tuannya' jika disalahgunakan malah lebih parah jika digunakan pihak tertentu yang berselindung di sebalik kedudukan sebagai penemuduga atau penyemak kelayakan sebelum diberi tauliah.

Tambah beliau, mereka yang menapis pemberian tauliah perlu telus dari segi prosedur kerana mereka bertindak bagi pihak jabatan agama dan Ketua Agama Negeri berkenaan.

"Adakah benar wujud standard dalam proses pemberian tauliah sehingga mereka yang berkelulusan agama dari institusi tinggi Islam yang diiktiraf perlu ditapis dan diselidik?

"Adakah logik mereka yang lebih rendah kemahirannya menilai kelayakan orang yang lebih tinggi kemahirannya?" soalnya dalam kenyataan di sini hari ini.

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) semalam bertindak menahan bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin ketika sedang menyampaikan ceramah di sebuah kediaman di sini dengan alasan Mohd. Asri menyampaikan kuliah tanpa tauliah.

Juanda berkata, pihak berkuasa tertinggi negara, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam (MKI) yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengkaji semula pengurusan dan peranan agensi pelaksana urusan agama bagi pihak pemerintah dan Raja-Raja Melayu.

"Ia bagi memastikan pengamalan Islam di negara ini menepati kehendak al-Quran dan Hadis," katanya.

Mengulas lanjut, beliau berasa kecewa dan melihat penahanan Mohd. Asri sebagai bersifat dendam peribadi pihak tertentu yang mahu mengaibkan pihak lain melalui permainan salah guna kuasa.

Jelasnya, usaha menyebarkan Islam dan memberi kefahaman Islam yang sahih menurut sumber asal daripada al-Quran dan al-Sunnah hendaklah disokong agar umat Islam terus maju dan keluar daripada kepompong 'taqlid' yang memudarkan Islam.

"Pihak berkuasa agama sewajarnya mengambil pendekatan nasihat dan dialog secara bersemuka dengan pihak yang tidak disenangi, bukannya menjadikan penggunaan kuasa sebagai cara yang pertama dan utama.

"Saya mencadangkan agar isu khilaf dibincang secara dialog terbuka di hadapan pihak berkuasa agama dan Ketua Agama Negeri agar wujud sikap saling menghormati antara satu sama lain supaya dapat dicari mana satu pandangan sahih dan sebaliknya," katanya.


Sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1103&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_15.htm&arc=hive


Keterangan ini bercanggah dengan Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang Syariah Negeri Perlis seperti di bawah;

"KESALAHAN-KESALAHAN DI BAWAH ENAKMEN JENAYAH DALAM SYARAK 1991 NEGERI (Perlis)":-

Bilangan: 29 Seksyen: 33- Kesalahan: MENGAJAR AGAMA TANPA KEBENARAN:- Hukuman: Denda RM1,000 @ Penjara 6 bulan @ kedua-duanya

Bil: 30 Seksyen: 34*- MENGAJAR @ MENJALANKAN SESUATU ISTIADAT YANG BERTENTANGAN DENGAN HUKUM SYARAK YANG DIAMALKAN DI NEGERI PERLIS Hukuman: Denda RM5,000 @ Penjara 3 tahun @ kedua-duanya

* Boleh tangkap tanpa waran


Sumber: http://islam.perlis.gov.my/index_files/penguatkuasa.htm


Semoga Allah swt membantu yang HAK dan mengikis KEBATILAN.


Wallahu A'lam.

0 ulasan: